İşitsel-dilsel Yöntem
Bir dil öğretim yaklaşımı olan İşitsel-Dilsel Yöntem, okuma ve yazmadan ziyade dinleme ve konuşma ihtiyacını vurgular. Temelde davranışçı ilkelere dayanır, öğrencilerin ezberleme ve taklit yoluyla dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için temel yöntemler olarak tekrarlayan alıştırmalar ve kalıp uygulamaları kullanır.
İşitsel-Dilsel Yöntemin temel ilkeleri tekrarlayan alıştırmalar, konuşma diline odaklanma ve dil öğrenmenin bir alışkanlık edinme süreci olduğu fikridir. Bu teknik, öğrencilerin konuşmaları dinlediği ve simüle ettiği ve sonuç olarak kalıpları ve kelime dağarcığını içselleştirdiği modellere ve pekiştirmeye dayanır. Örneğin, öğrenciler akranlarıyla diyalog alıştırması yapabilir, akıcılığa ulaşana kadar cümleleri birlikte tekrar edebilirler.
İşitsel-Dilsel Yöntem, ezberci yöntem yerine sosyal etkileşimi ve dili gerçek bir iletişim aracı olarak vurgulayan son derece farklı bir yöntem olan İletişimsel Dil Öğretimi ile tam bir tezat oluşturmaktadır. İşitsel Dil Yöntemi ile diğer yöntemler arasındaki fark, birincisinin dilbilgisi ve telaffuzun pratik yoluyla kapsamlı bir şekilde öğrenilmesiyle ilgilenirken, ikincisinin durumun kavranması ve otantik diyaloglara katılımla daha fazla ilgilenebilmesidir. Örneğin, iletişimsel bir yaklaşımda, öğrenciler sadece önceden belirlenmiş cümleleri tekrarlamak yerine, kendi hayatlarıyla ilgili senaryoları canlandırabilirler.
İşitsel-Dilsel Yöntemin en sık kullanılan unsurları diyaloglar, tekrar alıştırmaları ve yer değiştirme alıştırmalarıdır. Öğrenciler çoğunlukla koro halinde ve bireysel olarak cümle tekrarı ve dilbilgisi yapılarını pratik etmek amacıyla cümle öğelerini değiştirdikleri dönüştürme alıştırmaları yaparlar. Örneğin, orijinal ifade olan "She is going to the store" ifadesini ele alırsak, "park" yerine "store" kelimesini kullanarak "She is going to the park" şeklinde bir değiştirme alıştırması yapılabilir.
İşitsel-Dilsel Yöntemin avantajları, organize özümseme yöntemi ve öğrencilerin tekrar yoluyla akıcı ve doğru telaffuz edinmede başarılı olabilecekleri en etkili yol olmasıdır. Eksileri ise okuma ve yazma tekniklerini göz ardı etme olasılığı ve ezbere aşırı bağımlılığıdır ki bu da öğrencilerin dil kullanımındaki zekalarını azaltabilir. Bu nedenle, öğrenciler konuşma modülünde çok iyi olabilirler, ancak tam tersine, spontane konuşma veya yazma görevleriyle başa çıkamazlar.