Kırılganlık Karşıtı Öğrenme
Kırılganlık karşıtı öğrenme, zorlukların, gerilimlerin ve şüphelerin üstesinden gelmek yerine bunların üstesinden gelme başarılarına dayanan bir öğrenme türüdür. Kişinin aksi takdirde engel olarak algılanan durumlara uyum sağlayabileceğini, dirençli olabileceğini ve büyüyebileceğini ifade eder, bu nedenle mevcut hızla değişen ve belirsiz ortamlarda temeldir.
Bilgi edinimi açısından, bir öğrencinin antifragile olduğunu söylersek, bu öğrencinin sadece zor zamanları atlatmaktan ziyade engellerin üstesinden gelmekten fayda sağladığını gösterir. Örneğin, belirli bir konuda zorlanan bir öğrenci aynı şekilde problem çözme ve dayanıklılık konusunda güçlenebilir, böylece gelecekte problemlerle başa çıkması kolaylaşır.
Öğrenmeyi kolaylaştıranlar, kırılganlık karşıtı öğrenme stratejilerini, gerçek dünyadaki problem çözme etkinlikleri olan, risk almayı teşvik eden ve öğrencilere büyüme zihniyetini aşılayan müfredat yapılarına dahil edebilirler. Proje temelli öğrenme, öğrencilerin kendi eksikliklerini gidermeye çalıştıkları, başarısızlık yoluyla gelişmeyi ve uyum sağlamayı öğrenmeleri için uygulanabilir.
Kırılganlık yanlısı öğrenme ilkelerinin uygulanması, sorun çözme yetilerinin genişlemesine, metanetin artmasına ve öğrenenlerin daha esnek hale gelmesine eşlik eder. Örneğin, öncelikle kırılganlık karşıtı ortamlarda eğitim görenler, başarısızlıkları bir tıkanma yerine gelişim için bir basamak olarak görme perspektifi edindikleri için kariyerlerinde öngörülemeyen zorlukları yönetmede daha iyi hale gelirler.
Çalışanlarının yeni fikirleri denerken başarısız olmalarına özgürce izin veren bir teknoloji girişimi, işyerinde kırılgan olmayan öğrenmenin klasik bir örneğidir. Projelerden birinin başarısız olması durumunda, grup çıkarılan dersleri almak için geriye dönük bir analizden geçer, böylece bu süreçte daha yetenekli hale gelir ve gelecek projeler için yaratıcılıklarını geliştirir.