Analitik Dereceli Puanlama Anahtarı
"Derinlemesine anlaşılmış" bir analitik dereceli puanlama anahtarı kullanmak için birçok neden vardır. Bunlardan biri, uzman bir değerlendirici için en iyi seçenek olmasıdır. Analitik dereceli puanlama anahtarı, genel puanın beş veya altı farklı kritere dayandığı değerlendirme süreci için yararlı olan bir dereceli puanlama anahtarı türüdür. Bilgiyi düzenlemenin bu uygun maliyetli yolu sadece zaman kazandırmakla kalmayacak, aynı zamanda öğrencilere öz değerlendirme stratejilerini öğretmek için bir araç olarak da kullanılabilecektir. Bu araçlar, neyin beklendiği ve neyin iyi yapıldığının ayrıntılı bir dökümünü sunarak, öğrencilerin çalışmalarını yansıtmalarına ve gözden geçirmelerine olanak tanır.
Bir analitik dereceli puanlama anahtarı genellikle iki temel bölüm içerir: kriterler ve performans seviyeleri. Kriterler, değerlendirilen görevin içerik doğruluğu veya yaratıcılık gibi belirli yönleridir; performans seviyeleri ise her bir kriter için farklı kalite derecelerinin tanımlarıdır. Örneğin, bir yazma alıştırmasına yönelik bir dereceli puanlama anahtarı 'tez cümlesi', 'organizasyon' ve 'dilbilgisi' gibi kriterlerden oluşabilir ve performans seviyeleri 'mükemmel'den 'zayıf'a kadar gidebilir.
Analitik bir dereceli puanlama anahtarı, öğrenci görevlerini çeşitli faktörlere göre derecelendirir ve görevin her bir parçası hakkında eksiksiz ayrıntılar verir. Öte yandan, bütünsel bir dereceli puanlama anahtarı, tek tek bileşenleri belirtmeden çalışmaya genel olarak bakar. Örneğin, bir kompozisyon değerlendirilirken analitik dereceli puanlama anahtarı tez, argüman yapısı ve sonuca ayrı ayrı puan verirken bütünsel dereceli puanlama anahtarı sadece kompozisyonun genel izlenimine tek bir puan verir.
Analitik dereceli puanlama anahtarının birçok avantajı vardır ve bunlardan biri, öğrencilerin beklentilerinin net bir şekilde anlaşılmasının yanı sıra, öğretmenlerin zorlanan öğrencilere son derece hedefli geri bildirim verebilecekleri bir araç olmasının yanı sıra tutarlı bir şekilde not vermede de faydalıdır. Bu özel bilgi, öğrencilerin güçlü ve zayıf yönlerini fark etmelerini sağlayarak geliştirmeleri gereken alanlara odaklanmalarına olanak tanır. Örneğin, bir öğrenci 'analiz' kriterinde düşük puan alırsa, enerjisini konunun bütününe ilişkin varsayımlarda bulunmak yerine analitik becerilerini geliştirmeye yoğunlaştırması gerektiğini bilecektir.
Analitik dereceli puanlama anahtarı hazırlamanın ilk adımı ödev için ana kriterleri belirlemektir. Bunun iyi bir örneği, kriterlerin 'işbirliği', 'sunum becerileri' ve 'içerik anlayışı' olabileceği bir grup projesinin değerlendirilmesi olabilir. Bunu takiben, her bir kriter için performans aralıklarını belirlemeniz gerekecektir, örneğin, 'beklentileri aşıyor', 'beklentileri karşılıyor' ve 'beklentilerin altında' ve her bir seviye için somut açıklamaları tercih edin. Bu tür bir yapının kullanılması, öğrencinin öğrenme potansiyelini en üst düzeye çıkaran genel değerlendirmelere ve değerli öğretmen geri bildirimlerine olanak tanır.