Gelişmiş Düzenleyiciler
Gelişmiş tipte bir düzenleyici, öğrencinin yeni bilgileri mevcut bilgi yapılarıyla birleştirmesine yardımcı olmayı amaçlayan bir öğretim aracıdır. Bu nedenle, materyallerin temel kavramlarını bir çerçeve görevi gören bir taslak halinde ortaya koyarak öğrenme sürecini geliştirir ve böylece öğrencilerin materyali kavramasını ve anlamasını kolaylaştırır.
Gelişmiş düzenleyiciler, örneğin kavram haritaları ve akış şemaları gibi grafik düzenleyicilerin yanı sıra ana fikirleri vurgulayan ana hatları ve özetleri içerir. Bir kavram haritası, fen müfredatı ünite konularını ve bir öğrencinin yeni edindiği bilgileri bağlayacağı ilgili konuları gösteren bir çizim olabilir.
Gelişmiş Düzenleyicilerin kullanımı, öğrencilerin önceki bilgilerini bilinçli hale getirme ve böylece yeni bilgileri daha iyi bir şekilde entegre etmelerini sağlama öncülüne dayalı olarak çalışan bir stratejidir. Öğrencilere dersle ilgili bir şema ya da derse genel bir bakış verildiğinde, bu şema onların dersin içeriğini tahmin etmelerini sağlar ve böylece materyali öğrenmelerini ve hatırlamalarını kolaylaştırır.
Bilim, tarih veya edebiyatta olduğu gibi zor öğrenmelerde yaygın olarak kullanılan Gelişmiş Düzenleyiciler sadece eğitim ortamlarında değil aynı zamanda problem eğitiminde de çok faydalıdır. Aslında, bu gibi programlarda doğru bir şekilde kullanılırlar çünkü öğrenciler, öğrenme materyalini adım adım düzenledikleri için kısa sürede karmaşık kavramları öğreneceklerdir.
Gelişmiş Düzenleyiciler ile tipik çalışma kılavuzları arasındaki temel fark zamanlama ve uygulamadır. Gelişmiş Düzenleyiciler öğrenme süreci başlamadan önce sunulur ve öğrenenlere yeni içerik boyunca rehberlik eden bir tür yol haritası olarak görülebilir. Buna karşın, bu tür çalışma kılavuzları genellikle öğretimden sonra, daha önce öğretilen materyalin gözden geçirilmesine ve pekiştirilmesine yardımcı olmak için kullanılır.