Eylem Öğrenimi
Eylem Öğrenimi, gerçek dünya problemlerini çözme, işbirlikçi ekipler halinde çalışma ve yansıtıcı öğrenmenin bir karışımı olan bir problem çözme ve öğrenme tekniğidir. Öğrenme sürecinde yapmanın öneminin altını çizer, bu nedenle birey ve kuruluşların büyümesi için gereklidir.
Eylem Öğreniminin kurucuları, gerçek meseleyi ana odak noktası olarak koruyarak, öğrenmenin ana itici gücü olarak faaliyet göstermenin, değerlendirmenin ve ekip çalışmasının önemini vurgulamışlardır. Varsayımsal bir durumda, müşteri hizmetlerini iyileştirme görevinden sorumlu bir ekip, stratejileri üzerinde düşünmek, yenilikleri uygulamaya koymak ve bulguları kolektif bir şekilde karşılaştırmak için periyodik olarak bir araya gelebilir.
Dersler sırasında genellikle teorik bilgiye ağırlık veren ve sınıf ortamına odaklanan geleneksel öğrenmenin aksine Eylem Öğrenimi, gerçek dünyadaki zorlukların deneyimlenmesi yoluyla öğrenmeye odaklanan bir yöntemdir. Bu yöntem, katılımcıları öğrenme oturumundan hemen sonra bilgilerini entegre etmeye, sonuçları ölçmeye ve planları revize etmeye zorlamakla ilgilidir, böylece sadece bilgiyi dinlemek yerine eylem yoluyla öğrenir.
Aslında size şirketlerden birinde uygulanan Eylem Öğrenimi tekniğine bir örnek vermek istiyorum. Kural olarak, birçok kuruluş karşılaştıkları sorunlardan boşluk analizi, risk yönetimi ve kaynakların etkin kullanımı ve tahsisi yoluyla kurtulmaktadır. Ancak, kural olarak, bu firmaların birçoğu ya boşluklarını bilmedikleri ya da etkili çözümlere sahip olmadıkları için pazardaki rekabet güçlerini koruyamamaktadır. Eylem Öğrenimi bu konuda güçlü bir araçtır. Kuruluşların sorunlarını yeniden tanımlamalarına ve uygun yanıtlar bulmalarına olanak tanırken, aynı zamanda üyelerinin sadece o anki sorunlarını değil, daha iyilerini de anında çözüyormuş gibi görünecek şekilde öğrenmelerini ve büyümelerini sağlar. Bu, Action Learning metodolojisini uygulayan şirketlerde neler olduğuna dair pratik bir örnektir. Örneğin, bu teknikle inşa edilen modal şirketlerin başarı meyveleri çoğunlukla daha fazla inovasyon odaklı şirketler olarak kategorize edilir. Örneğin ekipler, ürün ya da süreçler için pek çok yeni fikir ortaya koyarken, yaratıcılık ve yenilikçilik egzersizlerinin yanı sıra paylaşılan sorumluluklar ve liderlik deneyimiyle uzun vadede çözüme ulaşırlar.
Tabii ki! Çok uluslu bir şirket, örneğin pazar payının düşmesi gibi bir sorunla karşılaştığında, farklı departmanlardan çalışanlardan oluşan çapraz fonksiyonlu bir Eylem Öğrenme grubu kurabilir. Temel nedenleri bulacak, pratik ipuçları üretecek, değişiklikleri uygulayacak ve satışlar üzerindeki sonuçları analiz edecek olanlar onlar olacaktır. Bunu yaparak, pratik deneyim sadece kısa vadeli soruna çözüm sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sürekli iyileştirme ve öğrenme olarak işyeri kültürünün gelişimini de teşvik eder.